web counter

Topkam contrabas aanpassen

Waarom de topkam van de contrabas aanpassen?

De snaren dienen netjes in snaarinkepingen van de topkam(ook wel “nut” genoemd) te liggen Wanneer de inkepingen voor de snaren te wijd zijn, wat kan gebeuren door slijtage of als er dunnere snaren op de bas worden gezet, kan daardoor een snaar in de inkeping gaan ratelen. Als een snaar te dik is voor de inkeping ligt deze deels op de randen van de inkeping en daardoor waarschijnlijk te hoog t.o.v. de toets. Niet alleen speelt dit onnodig zwaar omdat de snaar dan dieper ingedrukt moet worden, maar ook kan een snaar bekneld raken waardoor deze lastig te stemmen is en is er ook kans op een snaarbreuk.

Waarmee moet je rekening houden bij het aanpassen van de topkam?

De snaren moeten niet te diep in de nut liggen, wanneer dit wel het geval is, zal de bovenkant van de nut ook bijgewerkt worden. Net als toetsen zijn niet ebbenhouten nutjes soms zwart gelakt en zullen zodoende na de bewerking opnieuw worden gelakt. Voor de bespeelbaarheid is ook de onderlinge snaarafstand van belang. Als deze niet goed is zal mogelijk de nut vervangen moeten worden.

Wat kost het om een topkam aan te passen van een contrabas?

Een nutje kan meestal vrij eenvoudig aangepast worden, ook een nut vervangen is meestal geen bewerkelijke klus. Voor een nieuwe nut wordt ebbenhout gebruikt, tenzij anders gewenst.

Meer informatie of een afspraak maken?

Als je vragen hebt, neem gerust contact op. Wij geloven in het feit dat de  wensen van de  muzikant voorop staan: hier luisteren we ook graag naar! Dit levert in de uitvoer van aanpassingen, reparaties of restauraties een tevreden klant!

Neem vrijblijvend contact op