web counter

Contrabas toets vlakken

Waarom de contrabas toets vlakken?

Door het bespelen kunnen in de loop van de tijd onder de snaren groeven in de toets slijten. Dit kan als gevolg hebben dat de snaren op bepaalde posities gaan “aanlopen” waardoor er tijdens het spelen “zoemers” klinken. Dat kan een bepaalde charme hebben maar kan eveneens hinderlijk zijn. De toets zal dan (opnieuw) gevlakt moeten worden.

Waarmee moet ik rekening houden bij het vlakken van de contrabas toets?

De toets moet dik genoeg zijn om nog gevlakt te kunnen worden. Na het vlakken zal meestal de snaarhoogte in het nutje moeten worden aangepast en soms ook de snaarhoogte op de kam.

Wat kost het om een contrabas toets te vlakken?

Bij mooi rechtdradig ebben vergt het veel minder tijd dan bij warrig hout waar veel noestjes in zitten. Soms zijn toetsen niet gemaakt van ebbenhout en wanneer deze toetsen gevlakt zijn, moeten ze ook weer zwart gemaakt en gelakt worden. Dit vergt ook meer tijd. Soms is het dan verstandiger om de gehele toets te vervangen voor een mooie degelijke ebben toets. Door een goede ebben toets krijg je ook een beter basgeluid. Wij geven hier eerlijk advies in.

Meer informatie of een afspraak maken?

Als je vragen hebt, neem gerust contact op. Wij geloven in het feit dat de wensen van de muzikant voorop staan: hier luisteren we ook graag naar! Dit levert in de uitvoer van reparaties of restauraties een tevreden klant!

Neem vrijblijvend contact op