web counter

Contrabas basbalk vervangen

Waarom de contrabas basbalk vervangen?

De basbalk heeft een aantal functies voor  het instrument. Ten eerste verdeeld de basbalk het geluid over het gehele voorblad. Ook zorgt de basbalk voor een bepaalde stijfheid van het bovenblad zodat deze zijn vorm blijft behouden. Wanneer het blad inzakt(zijn welving enigszins verliest) zijn dit tekenen van een basbalk die niet meer goed verlijmd is, of ingezakt is. Het is dan noodzakelijk om de basbalk opnieuw te lijmen of te vervangen.

Waarmee moet ik rekening houden bij de contrabas basbalk vervangen?

Indien er sprake is van een ingezakte of los zittende basbalk, moet het bovenblad losgemaakt worden. Dit soort reparaties of vervanging vergen wat meer  tijd en bijzondere aandacht. Indien ook het voorblad ingezakt is, moet deze zo goed mogelijk weer in zijn oorspronkelijke vorm gefixeerd worden waardoor ook de afstand tussen de snaren en de toets verandert. Dit brengt met zich mee dat ook de kam aangepast moet worden. Kortom het een heeft met het ander te maken.

Wat kost het om een contrabas basbalk te vervangen?

Indien de basbalk enkel los zit en de gewenste vorm nog heeft, kunnen de kosten  meevallen. Feitelijk is het dan enkel het opnieuw verlijmen van de basbalk met het voorblad. Als er sprake is van een doorgezakte basbalk en voorblad, vergt dit veel meer tijd. Hiervoor zullen we het instrument moeten zien en inspecteren. Het spreekt voor zich dat bij vervanging van de basbalk in zo’n situatie, de klank en het volume van de contrabas enorm verbetert wordt.

Meer informatie of een afspraak maken?

Als je vragen hebt, neem gerust contact op. Wij geloven in het feit dat de wensen van de muzikant voorop staan: hier luisteren we ook graag naar! Dit levert in de uitvoer van vervanging, reparaties of restauraties een tevreden klant!

Neem vrijblijvend contact op